Jak se zbavit kruhů pod očima

Kruhy pod očima jsou problémem, který trápí mnoho lidí bez ohledu na věk, pohlaví nebo životní styl. Příčiny jejich vzniku mohou být různé. Od nedostatku spánku přes genetiku až po nezdravý životní styl. Pojďme se podívat, jak se jich efektivně zbavit a co může být prevencí jejich vzniku.

Proč kruhy pod očima vznikají?

  • Únava a nedostatek spánku

Nedostatek spánku je jednou z hlavních příčin jejich vzniku. Kůže pod očima je velmi tenká a krevní cévy se zde snadno prosvítají, což způsobuje  nevzhledné tmavé stíny. Pro zlepšení je nutné dodržovat pravidelný spánkový režim a zajistit si dostatek odpočinku.

  • Genetika a věk

 Dědičné faktory, jako je tenká kůže, zvýšená pigmentace a viditelné cévy, mohou také způsobit vznik tmavých kruhů. Jejich viditelnost může také zvyšovat genetická predispozice k ukládání tuku v této oblasti. Tyto obtíže lze zmírnit pomocí speciální péče o pleť, profesionálních kosmetických zákroků a používáním ochrany před sluncem.

  • Životní styl a strava

Nedostatek vitamínů, minerálů a hydratace může také přispět k tvorbě kruhů pod očima. Kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatečný příjem tekutin negativně ovlivňují stav pleti. Je důležité dodržovat zdravou stravu bohatou na vitamíny (zejména vitamín K a C), minerály a pít dostatek vody.

 

Přečtěte si také: Barevná typologie – nosíte barvy, které vám opravdu sluší?

Domácí metody pro zmírnění kruhů pod očima

  • Chladné obklady

Přiložení studených čajových sáčků nebo plátků okurky na zavřené oči může pomoci zúžit cévy a snížit otoky. Tento jednoduchý trik vám pomůže rychle osvěžit pleť a zmírnit viditelné známky únavy.

  • Masáže a hydratace

Jemná masáž očního okolí s použitím mandlového oleje může zlepšit prokrvení a hydrataci pokožky. Pravidelná péče o oční okolí pomocí hydratačních krémů nebo gelů může také pomoct.

Náš tip: Masírujte oční okolí pomocí facerolleru. Před použitím jej vždy uchovejte několik hodin v lednici. Studených bude mít daleko lepší efekt.

  • Strava bohatá na vitamíny

Zařazení potravin bohatých na vitamíny K, C a E do jídelníčku vám může pomoci zlepšit stav vaší pleti. Mezi vhodné potraviny patří zelená listová zelenina, citrusové plody, ořechy nebo semena.

 

Profesionální péče

Použití speciálních očních krémů a gelů obsahujících kyselinu hyaluronovou, retinol nebo peptidy může výrazně zlepšit stav pokožky pod očima díky zlepšení elasticity kůže a snížení viditelnosti tmavých kruhů.

Pokud domácí metody nejsou účinné, mohou vám pomoci kosmetické zákroky, jako je mikrojehličkování, laserová terapie nebo chemické peelingy, které rovněž zlepšují stav pokožky a redukují tmavé kruhy.

 

Prevence a dlouhodobá péče

Kvalitní spánek, pravidelný odpočinek a relaxace jsou klíčem ke zdravé pleti, to už jsme si několikrát říkali. Proto se snažte spát 7-8 hodin denně a minimalizovat věci, které vás stresují. I když to někdy dost dobře nejde.

 Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály, spolu s dostatečnou hydratací, pomáhá předcházet kruhům pod očima. Pijte tedy alespoň 2 litry vody denně, omezte alkohol a kofein.

 

Kruhy pod očima mohou mít mnoho příčin, ale s vhodnou péčí a pár změnami v rámci vašeho životního stylu je možné s nimi účinně bojovat. Pokud vaše snažení nepřináší žádoucí výsledky, neváhejte se poradit s odborníkem. Ten vám může doporučit vhodné kosmetické zákroky a produkty.

 

Zpět do obchodu

Sdílejte s námi Vaši zkušenost